Konturflaska

Print Friendly, PDF & Email

 

Alex Samuelson

Alex Samuelson

Frem til slutten av 1800-tallet ble Coca-Cola solgt i drikkeglass over disk. Etter hvert startet man å tappe den populære drikken på glassflasker, først på den mindre kjente flasketypen “Biedenharn bottles”. Men i takt med at Coca-Cola drikken økte i salg og i popularitet, kom det flere typer drikke på markedet. Og man så raskt viktigheten med en spesiell og lett gjenkjennelig forpakning, for å skille Coca-Cole ut blant eventuelle kopier / lignende drikker. For å få til en unik flaske, utlyste The Coca-Cola Company i 1913 en designerkonkurranse. En konkurranse med høye krav ikke bare kvalitet men også utseende / design. Forpakningen skulle være så unik att alle som så den, skulle forstå at det var Coca-Cola. Man skulle kunne kjenne den igjen også i mørket. Det var nettopp dette som fikk den svenske glassmester Alexander Samuelson og lederen av glassverkets støpeformavdeling, Earl R. Dean, la til grunn da de utviklet den i dag så kjente konturflasken. Inspirert av kakaofruktens former skapte de den i dag så verdensberømte konturflasken, i lysegrønt glass. Flasken var både elegant og passet fint i hånden. Den 16. november 1915 ble flasken patentert i Samuelsons navn. Året etter ble den benyttet på alle The Coca-Cola Company sine tapperier i USA. I dag finnes det kun to originalflasker igjen. En oppbevares i et skuddsikkert glassmonter i Coca-Cola sitt eget museum i Atlanta, USA. Den andre flasken, er i privat eie. Også i USA. Fakta om konturflasken

  • Verdens mest kjente forpakning.
  • Ble brukt som eneste forpakning frem til 1955. Benyttes fortsatt som forpakning parallelt med nye og større forpakninger.
  • Det er uvanlig at en forpakning blir godkjent som et varemerke i USA. Og få forpakninger har blitt så identifisert med sitt innhold som nettopp Samuelsons Coca-Cola flaske.
  • Dagens konturflaske ser ikke eksakt ut som den som ble designet av Alexander Samuelson i 1915. Forandringer har blitt gjort kontinuerlig innen designet ble varmerkegodkjent i 1977.

Alexander Samuelson (1862-1934) Alexander Samuelson vokste opp i Göteborgsområdet og ble etter hvert lærling ved Surte glasbruk hvor han gikk lærlingtiden sin som glassblåser. Men konkurransen blant lærlingene var hard og i 1883 måtte Alexander Samuelson og to av hans brødre, emigrere til USA. Alle tre fikk jobb ved samme glassbruk, men etter hvert flyttet Alexander til Ohio, der han giftet seg med en svensk dame, fikk tre barn og kjøpte seg en gård. I perioden hvor The Coca-Cola Company utlyste designkonkurransen, var han ansatt ved The Root Glass Company i byen Terre Haute, Indiana, USA som glassmester og designer. Glasbruket i Surte er forlengst historie. Men glasbruksmuseet finnes fortsatt og de har en egen utstilling om Alexander Samuelson. Kilde: Coca-Cola Drycker, Sverige

The Coca-Cola Contour bottle - from idea to trademark

The Coca-Cola Contour bottle – from idea to trademark

Kommentarer er stengt.