Mennene bak

Print Friendly, PDF & Email

 

John Pemberton

John Pemberton

Året var 1886. Stedet var Atlanta i staten Georgia, USA. Legen John Pemberton hadde satt seg et mål om å skape en ny drikk som skulle være både forfriskende og velsmakende. Dette klarte han med Coca-Cola. Men hvem var John Pemberton?

Han var langt i fra noen vanlig mann. John Stith Pemberton ble født 8. januar 1831 i Knoxville i Crawford County. Som 19-åring var han ferdigutdannet. Den unge doktor Pemberton kastet seg over apotekerkunsten og i følge lokalavisene var han en av de mest anerkjente som noensinne har bodd i Atlanta.

Dr. Pemberton deltok i borgerkrigen, og ble nesten drept under et slag ved Columbus. Han kom hjem som en hedret krigshelt, dessverre med betydelige smerter i et skadet ben. Dette ga ham en ny mening med livet.

Doktor Pemberton bestemte seg for å brygge en ny drikk. Et mirakelbrygg som både skulle virke forfriskende og velsmakende. Hver eneste dag lette han nøye gjennom havnen i Savannah, Georgia, og undersøkte omhyggelig de eksotiske krydderne som kom i land. Han ville finne de perfekte ingrediensene til drikken sin. Så, en maidag i 1886, brygget han den første omgangen av det som skulle bli verdens mest forfriskende drikk, Coca-Cola.

Den 8. mai 1886 produserte apoteker John Stith Pemberton den første porsjonen Coca-Cola konsentrat (sirup) i en kobbergryte i sin bakhage i hjembyen Atlanta i staten Georgia, USA. Sluttresultatet ble så godt at han tok sirupen sin med til Jacobs’ Pharmacy – et av de største apotekene i Atlanta, der den ble tilsatt vann og kullsyre. Kundene fikk lov å smake på den nye drikken for fem cent pr. glass. Salget ble en suksess for Pemberton og hans partner Frank M.

Den nå så velkjente Coca-Cola logoen ble skapt av Frank Robinson som med sin sirlige håndskrift utformet varemerket. Robinson mente at to C-er ville gjøre seg bra i markedsføringen av drikken.

Asa Candler

Asa Candler

Rett før han døde i 1888 solgte Pemberton sin andel av Coca-Cola for $1.200 til Asa Candler, som ble eneeier i 1891. Det skulle vise seg at han ble mannen som startet Coca-Cola æraen. Han forsto viktigheten av god markedsføring og bred distribusjon.

I 1885, kun tre år etter den offisielle grunnleggingen av The Coca-Cola Company, ble Coca-Cola derfor solgt over hele USA.

Den dag i dag fremstilles Coca-Cola på samme måte som Doktor Pemberton ville ha ønsket det. Hverken tilsatt konserveringsmidler eller kunstige aromaer – helt i Pembertons ånd.

Kilde: Coca-Cola Norge AS / Coca-Cola Drikker AS / The Coca-Cola Company

 

Kommentarer er stengt.