gorker – Coca-Cola korker med tekst

Gorkene dukket for første gang opp i Norge på midten av 70-tallet. I 1978 nådde gorkefeberen et slags høydepunkt, hvor en nasjonal konkurranse førte til 200.000 innsendte forslag til gorketekster. Av disse ble 80 tekster plukket ut til å pryde undersiden av Coca-Cola-korkene.

Gorkene har altså vært der i rundt 50 år, men i 2000 ble det særnorske fenomenet pusset opp og modernisert. Og det var faktisk folk flest som fikk bestemme hvordan den nye generasjonen gorketekster skulle se ut.

For i begynnelsen av 2000 syntes Coca-Cola Norge at det var på tide å bytte ut de gamle gorkene, da Coca-Cola nettopp hadde endret både profil og slagord. Selskapet lanserte derfor en stor konkurranse, der en ny generasjon ungdom ble utfordrett til å gi gorkene et moderne og mer tidsriktig uttrykk.

I konkurransen, som ble avsluttet i august 2000, var det 25 ukevinnere samt at en fagjury plukket ut ytterligere 23 vinnere, slik at den andre generasjonen med gorker i dag består av i alt 48 tekster.

Tekster som “Kontakt ønskes”, “Kjære vakre…om du vil?” eller “Når enden er god…” er en viktig del av Coca-Cola på glassflaske, og brukes den dag i dag når litt blyge ungdommer søker kontakt med det annet kjønn.

Coca-Cola Norge var litt spente på om det ble en ny gorkefeber i 2000, som det ble i 1978. Dessverre ikke, men gorken ser ut til å ha kommet for å bli. Populariteten til grokene er basert på at de skal kunne fungere som en liten, passende kommentar i et riktig øyeblikk. Gorkene må derfor være tidsriktige – ikke historiske.

Kilde: Kjetil Sørensen, Nordic Coca-Cola Collectors Club

Kjøl deg ned!
Vis dem hvem du er!
Jeg bor alene…
C og bli Z
Gork i parken
Og du vil?
Gaffel i øyet…
Ånden i flasken…
oss.to@kino?
Kakemonster
Bytt frisør!
Indianarane kjem!
Å nei! Deg igjen…
Er du online?
Kalde føtter?
Smil, du er på tv!
Vis meg tigerblikket!
Førstemann til bunns!
Besøk bestemor!!!
Du er omringet!
En dans i boblerus?
Kan man ønske mer?
Flørting pågår
Sjarmer meg!
Dykking forbudt!
Alltid beredt!
Mygg søker blodgiver


Arbeidet med organiseringen av gorker

Ole Johansen

Ole Johansen

I Nordic Coca-Cola Collectors Club, har styremedlem Ole Johansen spesialisert seg på norske gorker. Ole har igjennom mange år samlet og sortert Coca-Cola korker med tekst og har etterhvert begynt å få en oversikt over gorker produsert fra 70-tallet og frem til i dag.

– Den eldste serien, den med tekst i blå, rød, grønn farge, er det høyeste nummeret jeg funnet 1076 Miss Piggy. Dette er gråe korker uten gummi innvendig, produsert av Jarlsberggruppen Oslo, Tønsberg og Arendal, forteller Ole.

–  Den neste serien, er med rød og blå tekst. Her er det høyeste nummeret jeg har funnet 9470. I denne serien er det flere tekster som har samme nummer. Nr. 9470 har tre forskjellige tekster og nr. 9230 har hele 24 forskjellige tekster. Så denne serien må ha flere enn 10.000 forskjellige tekster, mener Ole.

– Helt rød kork, litt lys farve fra Nora Mineralvann a\s. Gummi innvendig i kork og små tall, fortsetter han.

– En serie jeg også har, er med tall fra 1008-1159 og med grønn og rød skrift i en helt grå kork. Også dette Nora Mineralvann a\s med gummi innvendig i kork. Utrolig små tall. En serie jeg tror kan være fra 1978, avslutter Johansen.

Ole gikk dessverre bort i august 2022, men klubben vil fortsette dette arbeidet og vi oppdaterer fortløpende her på våre nettsider. Har du spørsmål angående gorker, så send oss en henvendelse via skjemaet på nettsiden «Kontakt oss».


Bilder og fakta

Gorker 01

Gorker 01

Gorker 02

Gorker 02

Gorker 03

Gorker 03

Gorker 04

Gorker 04

 

<- Tilbake til “Tema-sider