Rivekorken – Maxi-Cap, Maxi Ringåpner, Ring Crown cap

Rivekorken, den såkalte Maxi Ringåpner (Ring Crown cap), på en Cherry Coke 0.33L glassflaske fra 1985. Foto: Nordic Coca-Cola Collectors Club

Rivekorken, den såkalte Maxi Ringåpner (Ring Crown cap), på en Cherry Coke 0.33L glassflaske fra 1985. Foto: Nordic Coca-Cola Collectors Club

I Adresseavisen, onsdag 8. februar 1978, kunne vi lese om Tromi (Trondheim Mineralvannfabrikk Red.Anm.) som tok i bruk en ny type kork på mineralvannsflaskene. En avriverkork, kalt Maxi-Cap.

“Som første mineralvannfabrikk i Norge lanserer Tromi i Trondheim i disse dager en helt ny flaskekapsel som vil gjøre den tradisjonelle brusåpneren overflødig. Det hele går kort og godt ut på at flaskene blir forsynt med en kapsel som ved hjelp av et enkelt grep kan rives av. Systemet er utarbeidet av et svensk firma, og er tatt i bruk i flere land.

«Maxi-cap»» er navnet på den nye flaskekapselen som nå er å finne i de fleste forretninger som fører Tromis vareutvalg. I motsetning til den allerede eksisterende crown-korken, behøver man heretter nemlig intet verktøy for å få tak i innholdet på flaskene.”

Så i Fædrelandsvennen kunne vi fredag 8. desember 1978, lese at også Lillesandsbedriften Rønnevig Mineralvann også hadde tatt i bruk Maxi-cap på sine produkter.

“Bare trøndere, en del vestlendinger og sørlendinger slipper nå å bekymre seg om kork-opptrekker når de skal åpne en flaske blandevann eller brus. Mineralvannfabrikker i Trondheim, Volda og Lillesand er de eneste i Norge som innfører den såkalte Maxi-cap, en aluminiumskapsel som man lett røsker av med bare nevene. Fabrikken i Lillesand er Rønnevigs Mineralvann som leverer sine produkter innen den sørlandske trekant Risør-Evje-Flekkefjord.”

I Bergens Arbeiderblad fredag 26. januar 1979, kunne vi lese om Salgs- og Reklameforeningen i Bergen som på sitt første møte i 1979, hadde satt opp emnet «Skjer det noe i Bergens- byråene»?.

MK Bergens kampanje for «Maxi Cap», avrivningskapselen på flasker som gjør flaskeåpner overflødig, ble på møtet presentert av disponent Lasse Færøvik. Produktet ble markedsført for Trondheims Mineralvannfabrikk (Tromi) og det var milliardsummer ute og gikk, enda så «lite» produktet var i og for seg.

Den 3. oktober 1980, finner vi en stillingsannonse i Aftenposten hvor selskapet Wicanders Norge søker medarbeider. Her skriver de at det er de som poduserer Maxi-Cap rivekork til mineralvannsflasker.

I Rogalands Avis og i Haugesunds Avis mandag 13. oktober 1980, kunne vi lese at også Tou bryggeri i Stavanger tar i bruk Maxi-cap. Artikkelene viser også de første offisielle bildene av korken.

Samme måned starter Tou å annonsere for Maxi-Cap i lokale annonser i Rogaland, men da under navnet “Rivekork”. I en helsides annonse i Stavanger Aftenblad mandag 13. oktober, skriver Tou Bryggerier at de er det første bryggeriet i Norge med rivekork.

I annonsen kan vi lese: “Flaskeåpnerens fulle betydning oppdager du først når den er borte – og du står tørstende med en uåpnet flaske i hendene. Da er gode råd dyre. Det går på tenner, giftringer, dørkarmer og bordkanter løs. Nå har Tou gjort sitt for at du kan legge brusåpneren på hyllen. Alle Tou’s mineralvannsflasker pluss noen til blir fra nå av «korket» med rivekork som gjør at du kan åpne flasken når som helst, hvor som helst — uten verktøy.

Rivekork er ingen ny oppfinnelse. Tvert om. Fremsynte øl- og mineralvannstappere verden over har i mange år brukt slike korker. Tou er det første bryggeri i Norge som innfører rivekork. Vi gjør det for din skyld — for at du lettere skal få tak i flaskenes gode innhold — når du er tørst. PS: Det kan ta noen dager får du finner korkene over alt.”

Annonsen inneholder en omfattende bruksanvisning på hvordan korken skal rives opp, samt faktainformasjon om at Tou’s rivekork er verdenspatentert og produsert av det kjente svenske konsernet Wicanders AB.

I følge annonsen så ble rivekorken fra Tou benyttet på deres produkter som Coca-Cola, Solo, 7-up med mer.

Denne annonsen fikk enkelte i Trondheimsregionen til å reagere. For i Adresseavisen tirsdag 21. oktober 1980, kan vi lese at Tromi riktig nok var de første til å ta i bruk korken;

“— Tou i Stavanger spanderte helsides farveannonser i flere aviser før helgen for å fortelle at bryggeriet er først ute med såkalt rivekork på sine flasker. Vi mener at Trondheims folk allerede i noen år har «revet» korken av endel flasker. Stemmer ikke det, fabrikkeier Arnulf Hegvold i Trondheim Mineralvannfabrikk?

— Joda, vi var først ute i Norge med disse korkene, men jeg kan nok ikke anmelde Tou til forbrukerombudsmannen likevel. Tou er først blant landets bryggerier med denne korken. Vår fabrikk er en mineralvannfabrikk og ikke noe bryggeri. Tou har dermed egentlig sine ord i behold.

— Men dere var altså først ute med disse korkene på flasker?

— Vi tok dem i bruk allerede for tre år siden. Den gang fikk flere bryggerier og mineralvannfabrikker tilbud om dette, men korkene var dobbelt så dyre som de tradisjonelle korkene man må bruke åpner for å få opp. Vi tok sjansen likevel, og det angrer vi ikke et øyeblikk på. Omsetningen har øket betraktelig, og bortsett fra at vi altså lager gode produkter, så velger vi å føre mye av omsetningsøkningen tilbake til de nye korkene.”

Første annonse vi finner om at Coca-Cola er å få med rivekork, er i Adresseavisen torsdag 12. mars 1981. Korken avbildet i annonsen, er merket E. C. Dahls Bryggeri A/S i Trondheim.

I samme avis onsdag 1. april 1981, annonserer E. C. Dahls Bryggeri A/S i Trondheim at rivekorken nå er kommet på deres Grape Soda flasker.

Og i avisen Nordlands Framtid onsdag 13. mai 1981, annonserer Nordlandsbryggeriet at de også har tatt i bruk rivekorken.

I avisen Kragerø Blad, finner vi lørdag 20. juni 1981 en annonse for rivekorken på Coca-Cola flaskene. Korken i den annonsen, er merket Nora Fabrikker AS.

Når de enkelte bryggeriene gikk vekk fra rivekorken, har vi per skrivende stund ingen informasjon om. Siste gang vi finner Maxi-Cap omtalt, er i Aftenposten torsdag 17. november 1983 i en stillingsannonse fra selskapet Wicanders.

Vi finner også en kilde i Andreas Müller Ruz sin bachelor avhandling i fra 2018 (Digital Marketing Plan, Case Company Finn-Korkki) omhandlende en studie av selskapet Finn-Korkki OY, Finland. (Se lenke til bachelor-oppgaven lenger ned på siden, før bilde-galleriet.)

Her skriver han blant annet “Bedriftsstudien for denne avhandlingen er Finn-Korkki Oy, som ble grunnlagt i 1979 i byen Hämeenlinna i Sør-Finland. I de første årene var dette selskapet et datterselskap av Oy Wicanders Ab. Finn-Korkki ble utviklet for å produsere kronekorker og de nyutviklede Maxi Cap-korkene, som senere utviklet seg til det som i dag er kjent som Ring Crown cap (Maxi Ringåpner Red.Anm.).”

Dette vil da si at rivekorken med ring, trolig kom på det norske markedet på begynnelsen av 80-tallet.

For i bladet Næring i Midt-Norge (utgitt i Trondheim mellom 1980-1994 Red.Anm.) 1983 Vol. 5 Nr. 6, kan vi lese at E. C. Dahls bryggeri den høsten lanserte en ny type flaskekork på to av sine produkter — Maxi Ringåpner. Bryggeriet var det første i hele verden som tok i bruk den nye svenske patentet som kom fra den store kork-produsenten Wikanders AB.

Første annonse fra E. C. Dahls om Maxi Ringåpner, finner vi i avisen Arbeidets Rett, onsdag 21. september 1983.

Her forklares det hvordan man åpner flasken med den nye ring-korken: “Stikk en finger i ringen. Dra rett ut, så opp – og flasken er åpen. Uansett om du er sterk eller svak, ung eller gammel, tørr eller fuktig på fingrene – E. C. Dahls nye kapsel åpner du når som helst – med bare en finger! Mer lettåpnet kapsel finnes ikke. E. C. Dahl er den første i verden som setter Maxi ringåpner på alt mineralvann. Det kaller vi fremsynt og forbrukervennlig. Så neste gang er det bare å «ringe opp» en kapsel når du er tørst.”

Deretter annonseres det i flere aviser i Trøndelag utover i september, om den nye korken fra E. C. Dahls. Både med Coca-Cola, Solo og 7-Up-logoer. Siste annonse vi finner om Maxi Ringåpner er i avisen Arbeidets Rett, mandag 10. oktober 1983.

I følge Wikipedia Sverige, så ble selskapet Wicanders i januar 1987 delt inn i Wicanders Kapsyl AB og Wicanders AB, hvorav sistnevnte hadde 550 ansatte og hovedsakelig fokuserte på gulv- og interiørprodukter. Wicanders AB ble kjøpt opp i 1989 av det portugisiske Ipocork S.A. (nå Corticeira Amorim). På grunn av konkurranse la Wicanders Kapsyl AB ned driften i 1989–90, og Wicanders AB flyttet produksjonen til utlandet av samme grunn, slik at bare Wicanders Svenska Försäljnings AB var igjen med 10 ansatte. Les mer om selskapets historie her: https://sv.wikipedia.org/wiki/Wicanders_korkfabrik

Men i følge en annonse i Adresseavisen onsdag 11. desember 1991, har Tromi fortsatt da rivekorken på sine mineralvannsflasker.

Mer generell historie om rivekorken finner du på nettsidene til MaxiCrown Sealing Machines AB her: http://www.maxicrown.se/MaxiCrown_history.html

Andreas Müller Ruz sin bachelor-avhandling finne du her: https://www.theseus.fi/bitstream/handle/10024/155362/Andreas.Mueller.BBIBNU15A7.FInal.Thesis.pdf

Kilde: Nordic Coca-Cola Collectors Club, nettstedene det henvises til og avisene det henvises til.

<- Tilbake til “Tema-sider