Sprite

DENNE SIDEN ER UNDER UTVIKLING, SÅ MANGLER OG FEIL KAN FOREKOMME (18062024)

 

På 50-tallet utviklet The Coca‑Cola Company en leskedrikk med sitron- og limesmak. Navnet kommer fra Sprite Boy, en karakter fra kampanjene som gikk på 40-tallet.

Sprite kom til Norge i 1987 og ble annonsert i en rekke av landets største aviser fra midten av februar. Sprite ble solgt til lave introduksjonspriser i butikkene, kun Kr. 4,50 +pant for en liter og Kr. 14,90 +pant for 3 x 1 liter. I tillegg ble produktet introdusert til forbrukerne ved at diverse gatekjøkken hadde den som spesialtilbud på sine menyer.

De første ukene ble Sprite solgt i 0,35 liter og 1 liter. Men allerede i mars, ble Sprite lansert på 1,5 liter og 2 liter plastflasker.

Og interessen for brustypen var formidabel. I Åndalsnes Avis kunne vi tirsdag 16. juni 1987 lese at den nye brustypen Sprite er blitt godt tatt i mot av forbrukerne og blitt voldsom populær på kort tid. “- Aldri har en brustype blitt så feilvurdert fra vår side. Markedsandelen overstiger alle kalkyler vi har lagt opp til. Selv om nytypen selger godt, er det fremdeles Coca-Cola som er bestselgeren vår. I det hele tatt er det en eventyrlig salgsøkning ved fabrikken på Åndalsnes. Faktisk så godt at vi for øyeblikket har store problemer med å ha alle brustypene på lager til enhver tid”, sier disponent Torger Fosse ved Hansa Nord A/S til avisen.

Men det var ikke før på senhøsten, at selskapet kunne garantere at Sprite var tilgjengelig over hele landet. Se annonsen lenger ned, fra VG onsdag 11. november 1987.

 

 

 

Grønn og blå Sprite
I kampen om andelene i brushyllene, lanserte Coca-Cola Norge i 2003, Sprite både med grønn og blå farge uten at smaken ble forandret. Sprite som fortsatt var dobbelt så stor som hovedkonkurenten 7Up, hadde merket en liten nedgang i salget. Derfor skulle Sprite ta nye markedsandeler fra sine viktigste konkurrenter.

– Vi har de siste to rene sett at Sprite har fått en mindre sentral plass i butikkloakelen og da ikke minst i kjølerne, noe som skyldes den stadig økende mengden merker og varianter. Men Sprite grønn og blå regner vi med å få til en bedre eksponering av Sprite i butikkene, noe som vil være med på å minne om Sprite og forhåpentlig få forbrukerne til å velge dette merket, fortalte informasjonssjef i Coca-Cola Norge Stein Rømmerud til avisen Dagligvarehandelen i februar 2003.

– Selv om smaken på de nye produktene er dønn lik den Sprite alle kjenner, vil nye farger på innholdet og nye etiketter gi Sprite et nytt løft, forklarte han.

Les artikkelen fra Handelsbladet FK – nr. 6, 12. februar 2003 her.

I Handelsbladet FK – nr. 26, 13. august 2003, kunne vi imidlertid lese at den helnorske ideen om blå og grønn Sprite hadde gitt Sprite en salgsøkning på hele 27 prosent i kampanjeperioden. Og siden det gikk så bra i Norge, kom Danmark og Sverige etter med fargene. Samt en markedsføring om at fargene egentlig ikke endrer noe som helst.

Sprite Zero
I begynnelsen av 2000-tallet startet Coca-Cola å satse mer på sukkerfrie varianter. I 2004 ble derfor Sprite Zero lansert. Det tredje sukkerfrie produktet Coca-Cola Drikker AS lanserte dette året.

Les hva Kampanje skrev om saken her.

Sprite Mynte
For første gang på 12 år, kom Sprite i ny drakt i Norge i 2016. Da lanserte selskapet Sprite Mynte. En frisk drikk som raskt fant sin nisje som blandevann (noe selskapet kanskje selv la opp til ved å annonsere på Facebook at den kunne brukes til mojito).

Les selskapets pressemelding her.

Sprite Zero Lemon Lime & Cucumber
I mai 2018 lanserte Coca-Cola en variant av Sprite Zero med smak av blant annet agurk. Navnet var Sprite Zero Lemon Lime & Cucumber og den var rik på mineraler som kroppen trenger. En perfekt tørsteslukker.

Brusblogger Linnéa Myhre, omtalte produktet på følgende måte; “- Denne brusen er faktisk en av de bedre nyhetene på brus-markedet den siste tiden, og jeg må innrømme at jeg har drukket den tre ganger allerede. Designet er svært delikat, smaken er frisk, og med et hint av agurk som faktisk smaker VELDIG LIKT SOM ORDENTLIG AGURK – som er min FAVORITTGRØNNSAK.”

Sprite Lemon Lime & Cranberry No Sugar
I september samme år fikk klassikeren Sprite en ny sukkerfri smaksvariant, nå med Sprite Lemon Lime & Cranberry. “– Det er spennende å fornye Sprite. Ved å introdusere nye smaker på våre kjente merkevarer er målet at enda flere skal finne en sukkerfri favoritt”, kunne Karen Huffman Country Manager for Coca-Cola Norge fortelle. 

Den grønne flasken takker for seg
I mai 2020 kunne selskapet informere om at den ikoniske grønne Sprite-flasken skulle gå fra grønn til blank.  – Når den ikoniske grønne Sprite-flaska blir blank, blir den også mer miljøvennlig, fortalte Frida Keane, kommunikasjonsdirektør i Coca-Cola AS, den gangen.

Les hva Kampanje skrev om saken her.

Nytt design og mindre sukker
I juni 2023 annonserte Coca-Cola at Sprite skule få et nytt design og mindre sukker. “Sprite kommer med forbedret smak på sukkerfri og sukkerholdig variant – og mindre sukker i sistnevnte. Endringene følges opp med nytt design, som relanserer klassikeren for et nytt publikum”, skrev selskapet den gangen.

Les selskapets pressemelding her.

 

I dag er Sprite landets mest populære sitrusbrus. Men per sommeren 2024, er det kun to Sprite-produkter på markedet i Norge. Sprite og Sprite Zero.

Bilder

 

<- Tilbake til “Tema-sider