Coca-Cola og de olympiske leker

Coca-Cola olympisk sponsor, siden 1928. Foto: Coca-Cola

Olympisk samarbeide
The Coca-Cola Company er den eldste partneren til den olympiske bevegelsen, etter å ha støttet hver utgave av de olympiske leker siden 1928. Coca-Cola har også vært en stolt partner av den olympiske fakkelstafetten i mer enn to tiår, og var en av grunnleggerne av The Olympic Partner (TOP) Programme.

I tillegg til å forfriske olympiske idrettsutøvere, funksjonærer og tilskuere med sin mangfoldige portefølje av drikkevarer, hjelper Coca-Cola med å bygge offentlig spenning foran hver utgave av lekene gjennom sine globale markedsføringskampanjer, og underholder fansen på stedet i vertsbyene med sine interaktive aktiveringer og utstillingsvinduer.

Coca-Cola støtter også stolt olympiske idrettsutøvere gjennom sponsing, investering i ungdomsidrettsprogrammering og nasjonale olympiske lag. Coca-Cola Pin Trading Centers er også en morsom tradisjon for fans som deltar på lekene, og hjelper til med å starte nye eller bygge eksisterende samlinger.

Å styrke bærekraften til de olympiske leker og den olympiske bevegelsen er et sentralt mål, og Coca-Cola har også vist sitt engasjement for miljøet med en rekke initiativer.

Det fornyede partnerskapet i TOP frem til minst 2032, utvider selskapets tilknytning til den olympiske bevegelsen til et historisk 104-årig forhold.

Les mer om TOP på IOC sine egne nettsider: https://olympics.com/ioc/news/the-ioc-the-coca-cola-company-and-china-mengniu-dairy-company-ltd-announce-joint-worldwide-olympic-partnership-to-2032

 

Salgsbod under de olympiske leker i Amsterdam i 1928.

Salgsbod under de olympiske leker i Amsterdam i 1928.

Starten i Amsterdam
De olympiske leker i 1928, som omfattet 46 nasjoner, markerte begynnelsen på Coca-Cola sitt engasjement i lekene – en tilstedeværelse som fortsetter å vokse, gjennom sponsorater, donasjoner og innovative forbrukerprogram.

Den sommeren, fraktet et lasteskip det amerikanske olympiske laget og 1000 kasser med Coca-Cola til Amsterdam-lekene. Selgere solgte flaskedrikken fra kiosker rundt Olympia-stadioen og robanen. Med unntak av tilpassede plakater og reklame laget av en amerikansk kunststudent, plassert over hver stadioninngang, var det ellers ingen reklame- eller reklamemateriell som knyttet Coca-Cola til lekene.

Dette var også første gang OL-konkurranser ble arrangert for kvinner, i bane og felt (friidrett) arrangementer.

Les mer om Coca-Cola og OL frem til 2006, her:
https://cocacolaclub.no/filer/coca-cola_and_the_olympic_games.pdf

 

Reklametavle i Holmenkollen under vinter-ol i Oslo i 1952. Foto: The Robert Capa and Cornell Capa Archive, 2013

Reklametavle i Holmenkollen under vinter-ol i Oslo i 1952. Foto: The Robert Capa and Cornell Capa Archive, 2013

Oslo 1952
Coca-Cola var hovedsponsor for de 6. olympiske vinterleker som ble arrangert i Oslo fra 14. til 25. februar 1952.

Selskapets tappere passet på at både drikken og reklamen, nådde ut til publikum. Både i hovedstaden og med annonser i pressen. Men den største gimikken var nok at Coca-Cola ga Oslo sine innbyggere muligheten til å se et helikopter for første gang. Maskinen, en Bell 47D, ble opprinnelig brukt i en innsamling for norske idrettsutøvere og deretter ble det benyttet til å dirigere trafikken under siste del av lekene.

Den allsidige artisten og scenekunstneren Frank Robert, for anledningen utkledd som en skøyteløper, var hyret inn som underholder under arrangementet utenfor Oslo Rådhus fredag 22. februar. I tillegg fikk fremmøtte bli bedre kjent med Olympiapikene, som olympiadens vertinner ble kalt.

Les mer om de olympiske vinterlekene i Oslo her:
https://oslobyleksikon.no/side/De_olympiske_vinterleker_1952
https://no.wikipedia.org/wiki/Vinter-OL_1952
https://cocacolaclub.no/filer/oslo-kommune-katalog-ol1952.pdf

 

Maskotene Kristin og Håkon i kjent positur i reklame fra Coca-Cola.

Maskotene Kristin og Håkon i kjent positur i reklame fra Coca-Cola.

Lillehammer 1994
Allerede samme dag som Lillehammer ble tildelt lekene, var det klart at dette ville bli en stor utfordring. Heldigvis var det mulig å bygge på erfaringene fra både Calgary og Seoul – og brette opp ermene og starte:

Coca-Cola var den første sponsoren som underskrev avtalen for Lillehammer 1994. Gjennom sine internasjonale avtaler hadde Coca-Cola anledning til å benytte OL-ringene sammen med Coca-Cola logo og produktene. Dette var en unik mulighet til å starte raskt med markedsaktivitetene, fordi LOOC ikke ville komme til å inngå lokale sponsoravtaler før i 1992.

Allerede vinteren 1989 lanserte Coca-Cola Norge slagordet “Sammen for seier ’94” (se lenke til reklamefilmen lenger ned i artikkelen. red.anm.), i forbindelse med en storstilt OL-kampanje i butikkene i februar. I 1990 begynte arbeidene med Team Coca-Cola 1994 – en spesialsatsing på unge alpintalenter for å gi dem så gode treningsforhold som mulig frem til OL ’94. Team Coca-Cola ’94 ble gjennomgangstemaet i kampanjer og butikkaktiviteter vinteren 1990.

I april 1991 ble det inngått en interimsavtale med LOOC slik at Coca-Cola fikk anledning til å benytte pictogrammene og nordlys-logoen i markedsføringen, for å knytte Coca-Cola nærmere til OL på Lillehammer. De første OL-pinsene ble også laget. På dette tidspunktet vokste omfanget av arbeidet raskt.

1992 var et OL-år med leker i Albertville og Barcelona, med sterk fokus på Lillehammer da disse lekene var over. Dette året ble det opprettet en egen OL-organisasjon i Coca-Cola Norge for å avsette tilstrekkelig tid og ressurser. 1993 ble det store oppbyggingsåret, med de største OL-kampanjene noen sinne i februar. Dette året kom også gjennombruddet for kjennskapen til Coca-Cola som OL-sponsor. Mot slutten av året lå Coca-Cola godt foran skjemaet, og alt var i rute mot februar ’94.

Hva gjorde Coca-Cola i Lillehammer?
100.000 besøkende hver dag – totalt 1,6 millioner mennesker innom OL-regionen i løpet av 14 dager. Flere millioner Coca-Cola serveringer. Maksimal, men likevel tilpasset eksponering over alt. Lurer du på hva Coca-Cola egentlig gjorde under OL på Lillehammer, er svaret her:

For Coca-Cola var de 14 dagene på Lillehammer resultatet av en lang prosess og målrettet arbeid for å knytte Coca-Cola til OL. Så ga da også arbeidet resultater – Coca-Cola ble oppfattet som klart som nr. 1 sponsor for de Olympiske Vinterleker på Lillehammer.

Undersøkelser foretatt av Scan-Fact i november 1993 viste at 85% kjente til Coca-Cola sitt OL-engasjement. 80 prosent mente det ville vært umulig å gjennomføre OL uten sponsoren. 73 prosent mente at Coca-Cola hadde suksess, og 67 prosent mente at Coca-Cola markerte seg positivt i forbindelse med OL. Av svarene som ble gitt i undersøkelsene finner vi at det var TV-annonsering, OL-logoer og emballasje som ga størst oppmerksomhetsverdi. I tillegg markedsførte Coca-Cola OL og Lillehammer over hele verden, bl.a. på flaske-etiketter. Når vi vet at Coca-Cola produkter drikkes i mer enn 685 millioner enheter pr. dag (tall per 1994. red.anm.), og over 150 land i verden fikk tilbud fra Coca-Cola om å benytte Lillehammer-symbolene, så var dette en viktig del av arbeidet med å øke kjennskapen til Lillehammer og Norge. Også med tanke på etterbruk og turist-tilstrømning i årene etter OL, var en slik verdensomspennende markedsføring av Lillehammer uvurderlig.

Solid eksponering
I perioden frem mot februar ’94 hadde det også foregått stor aktivitet for å sikre eksponering i OL-regionen og i landet ellers. Egne Coca-Cola team passet på at reklame og skilting var på plass – fra håndskårne Coca-Cola tre-skilt til parasoller, bannere, søppelbøtter og ballonger. Det var Coca-Cola reklame på 250 busser som gikk i området mens lekene pågikk, samt 5 heldekorerte Coca-Cola busser.

Under OL var det reklamefritt i kamerasonene. Likevel syntes Coca-Cola på andre måter, bl.a. på 130 salgskiosker ved utearenaene, samt utsalgssteder i alle hallene. Det var plassert ut 65 Coca-Cola vending-maskiner (automater), 583 kjøleskap, 178 dispensere og 30 spesialdispensere for juice. På landsbasis var det Coca-Cola reklame på nesten samtlige boards mens lekene pågikk, alle Narvesenkiosker hadde Coca-Cola eksponeringer, det var Coca-Cola annonser, reklamefilmer, radiospots og skilt for å nevne noe.

– Skal det være en Coca-Cola?
Under OL opplevde selskapet det høyeste aktivitetsnivået noensinne. Alle akkrediterte hadde tilgang på gratis Coca-Cola produkter under lekene. Det betydde 8000 pressefolk, 2000 utøvere, 1800 ledere og 25 000 offisielle gjester. Coca-Cola hadde 11 team med til sammen 93 deltakere som sørget for at produktene var tilgjengelige til enhver tid på døgnet. Størst aktivitet var det i deltakerlandsbyen. Hvert land hadde sin del av landsbyen, med sitt eget kjøleskap som til enhver tid var velfylt.

I tillegg kom pressen, som både ved hovedpressesenteret (MPC) og radio/TV-senteret (IBC) ble forsynt med Coca-Cola produkter. Her befant alle journalistene, fotografene og TV/radio-stasjonene seg. I disse senterne var det alltid Coca-Cola produkter tilgjengelig.

3 millioner serveringer
Til sammen hadde Coca-Cola planlagt at ca. 3 millioner enheter skulle bli servert til presse, utøvere og ledere, samt at over 1 million enheter ville bli solgt fra kiosker og serveringssteder i området under lekene. Dette var en formidabel oppgave.

Heldigvis var samarbeidspartnerne meget profesjonelle, og fra Ringnes var nøkkelpersonell fra hele landet trukket inn til Lillehammer under lekene. Coca-Cola teamene på Lillehammer hadde sannelig nok å henge fingrene i et par uker i februar 1994!

Heldige Coca-Cola gjester!
Coca-Cola hadde også et omfattende besøksprogram, med gjester fra handelen og tapperiene i Norge, samt et stort antall utenlandske gjester. Hele programmet ble styrt fra Coca-Cola Norge.

Til disse gjestene hadde Coca-Cola leid Øyer Gjestegård, som ligger 20 minutter fra Lillehammer sentrum og 5 minutter fra Hafjell. Her skulle 290 besøkende fordeles på 30 rom – hver gjest med ektefelle i tre dager. Coca-Cola gjestene på Øyer kom fra Norge, Island, Sverige, Finland, Russland, Baltikum, Ukraina og Polen.

Hver dag ble de besøkende invitert til frokost, et dagsarrangement, lunsj, et kveldsarrangement og middag. Et eget gjesteoppholdsrom stod til disposisjon med snacks og mineralvann for de som heller ønsket å være på hotellet og slappe av. Det stod også to kontorer med telefoner, telefax osv. klar på Øyer for de av gjestene som ønsket å arbeide under oppholdet. Seks lokale verter/vertinner og en leder fra Coca-Cola sørget for å hente og bringe gjestene, følge dem til arrangementene, sende/motta beskjeder, telefoner osv.

Når gjestene ankom, fikk de utdelt spesielle antrekk fra Swix’ Sondre-kolleksjon, som for anledningen var i Coca-Cola rød farge. Herrene fikk jakke, knickers, strømper og hatt, mens damene fikk jakke, knickers, skjørt/stakk, strømper og hatt. I tillegg fikk de en lekker skinnbag med det offisielle programmet, pins, ullteppe og en bjelle.

I tillegg til disse gjestene kom 1100 spesielt inviterte personer fra hele verden. Disse ble innkvartert på Rica Olrud Hotel ved Hamar, hvor Coca-Cola disponerte 100 rom. Programmet for disse gjestene var forholdsvis det samme.

Pins snart egen OL-gren?
For enkelte dreier OL seg mer om pins enn idrett, og pins-feberen herjet som aldri før under Lillehammer-OL. I forbindelse med vinterolympiaden på Lillehammer, bestemte Coca-Cola seg for å slå stort til på pinsfronten. Coca-Cola er faktisk verdens største distributør av pins, og produserte selv 73 ulike pins i forbindelse med Lillehammer-OL ’94.

Selskapet leide lokalene til “Marcus” i Storgata 54 og etablerte “Coca-Cola Official Olympic PIN trading center”. Her kunne alle som ønsket, komme å stille ut sine pins og bytte til seg noen godbiter til samlingene sine. Men kjøp og salg var ikke tillatt.

I Coca-Cola Norge sitt eget OL-bilag kunne vi lese; “Det store Pin Trading Senteret i gågaten er et møtested for en rekke aktiviteter. Gamle Markus kjolebutikk er for anledningen bygget helt om. Her skal det selges mer enn 170 ulike pins-nåler – alt fra Coca-Cola pins, LOOC-pins, sponsor-pins og Atlanta-pins til de helt spesielle Pins of the Day. Pins blir også solgt ved Håkonshallen i et 100 kvm stort salgstelt, men utvalget er begrenset til ca. 60 varianter. To spesialdekorerte og spesialinnredede vans, såkalte Pin-Mobiles, vil kjøre rundt i Lillehammer, Gjøvik, Hamar og Oslo for å selge pins. Mobile pins-kiosker vil også ha besøkt alle de største dagligvareforretningene i landet før lekene starter.”

I Laagendalsposten, fredag 11. februar 1994, kunne vi lese: “Stor aktivitet er det også inne i pinsbutikken til Coca-Cola. I et romslig og varmt butikklokal tilbys et stort pinsutvalg. I tillegg får folk lov til å stå i lokalet med sine egne pinssamlinger. – Men de får kun lov til å bytte, ikke selge, sier Sara Antonsen, som jobber i butikken. – Prøver de å selge bærer det rett ut. Til den jobben har det amerikanske firmaet hyret et norsk vaktselskap.”

Videre kunne vi Dagens Næringsliv, tirsdag 15. februar 1994, lese følgende: “Coca-Cola ligger heller ikke på latsiden hverken på Lillehammer eller i landets dagligvarebutikker og kiosker. Bare på Lillehammer slår Coca-Cola de fleste ned i støvlene med egen pinsbørs, og eget mediesenter for amerikanske radioreportere som sender direkte fra lekene til nærradiostasjoner i USA, sier informasjonssjef Sissel Faller i Coca-Cola Norge.”

For Pin Trading senteret i Lillehammer huset også 60 disc-jockeyer fra USA som sendte Coca-Cola Olympic Report til lytterne på sine hjemsteder – direkte! De skiftet på å sitte ved vinduene ut mot gågaten, og rapportere om stemningen i Lillehammer. Snakk om Norges-reklame!

Man kan lure på hvorfor det var nødvendig å ha et så vidt stort senter for så små pins. Da var det greit å vite at det under OL i Barcelona kom 500.000 besøkende til Pin Trading senteret der. Over 1 million pins var produsert til Lillehammer-OL, og de var alle i salg i senteret.

Coca-Cola opprettet det første offisielle pin-handelssenteret under olympiaden i Calgary i 1988.

Lillehammerlekene fødte også en ny sensasjon innenfor Olympisk pin-handelskultur: Coca-Cola “Pin of the Day”-serien, med et annet pinnedesign for hver dag under de olympiske leker. Det er også laget en bro-pin med Lillehammer-symbolet, Coca-Cola flasken og Atlanta-symbolet. Dette var den siste i rekken fra Coca-Cola Norge, som ved utgangen av 1993 altså hadde produsert 73 forskjellige Coca-Cola pins med Lillehammer-symbolene.

Oversikt over alle utgitte Coca-Cola pins til Lillehammer -OL, med bilder, kommer i løpet av våren 2025. Mens du venter kan du lese “Coca-Cola Pin Trading Program – 1994 Olympic Winter Games” som du finner lenke til lenger ned på siden.

Coca-Cola isbjørnen ble introdusert i forbindelse med Lillehammer-OL og ble fort en av verdens mest populære vintersportkjendiser. Isbjørnen, som var produsert av Muppet-pappa Jim Henson som også ble observert sammen med Coca-Cola sine VIP OL-gjester, gjestet selvsagt Lillehammer disse vinterdagene.

Og som en del av markedsføringen, plasserte Coca-Cola en svær oppblåsbar Kristin- og Håkon-figur på Rudshøgda, mellom Brumunddal og Moelv, i Ringsaker kommune. Denne måtte bare noen få dager etter, tas ned igjen etter protester fra Vegvesenet.

De siste månedene før, samt under olympiaden, kunne man via en del av Coca-Cola sine samarbeidspartnere som kiosker, kaffeer, gatekjøkken og bensinstasjoner få en gratis OL-pins, gratis OL-glass eller et spesielt OL-plastbeger ved kjøp av produkter og menyer. Man kunne også vinne Coca-Cola vinterobjekter, som langrenn – og slalomski, ved å delta i konkurranser som f.eks å gjette antall medaljer Norge ville ta under vinterlekene. Se vedlegget Coca-Cola kampanjer før og under Lillehammer-OL 1994 (PDF – 18,5 MB – åpnes i nytt vindu).

Les mer om de olympiske vinterlekene på Lillehammer her:
Coca-Cola sitt eget OL-bilag “OL-Ekstra – Velkommen til årets største arrangement!” (PDF – 19 MB – åpnes i nytt vindu)
Team Norway og “OL-eventyret på Lillehammer 1994” (ekstern nettside)
Lillehammer Kommune “Et olympisk eventyr” (PDF – 1 MB – åpnes i nytt vindu)
https://no.wikipedia.org/wiki/Vinter-OL_1994 (ekstern nettside)
https://olympics.com/en/olympic-games/lillehammer-1994 (ekstern nettside)

 

Logoen til Det Internasjonale Olympiske Fakkelbærer programmet, sponset av Coca-Cola (The International Olympic Torchbearers Program, sponsored by Coca-Cola).

Logoen til Det Internasjonale Olympiske Fakkelbærer programmet, sponset av Coca-Cola (The International Olympic Torchbearers Program, sponsored by Coca-Cola).

Det Internasjonale Olympiske Fakkelbærer programmet, sponset av Coca-Cola
Coca-Cola har vært samarbeidspartner til den olympiske fakkelstaffetten siden 1992.

Det Internasjonale Olympiske Fakkelbærer-programmet (The International Olympic Torchbearers Program), ble implementert for første gang ved de olympiske vinterleker i 1994. Da gjennom en felles innsats med Lillehammer Olympiske Organisasjonskomité (LOOC) og mer enn et dusin nasjonale olympiske komiteer.

Totalt sett deltok ca. 7.000 innbyggere fra vertslandet Norge, i den 78-dager lange stafetten som varte fra 27. november 1993 til 12. februar 1994. Tilsammen dekket alle fakkelbærerne 8.000 kilometer (4971 miles) gjennom landet.

Til The International Olympic Torchbearers Program, sponsored by Coca-Cola (Det Internasjonale Olympiske Fakkelbærer programmet, sponset av Coca-Cola), gjentok Coca-Cola Spania-suksessen med å bringe 30 fakkelbærere fra 13 land til Norge for å hjelpe med å bære den olympiske ilden gjennom Oslo da den tok turen til Lillehammer. Coca-Cola inviterte 30 deltakere fra 13 land til å bære den olympiske ild – vekselvis gi den til norske fakkelbærere – den 5. februar gjennom deler av Oslo, under stafettens siste reise til Lillehammer-lekenes vertsby.

Land med fakkelbærere som deltok i fakkelstafetten til vinterlekene på Lillehammer i 1994 gjennom Coca-Cola-programmet: Østerrike, Kina, Tsjekkia, Finland, Frankrike, Tyskland, Storbritannia, Ungarn, Italia, Japan, Sør-Korea, Sverige og USA.

Les mer om Coca-Cola sin historie i fakkelstafetten her:
https://cocacolaclub.no/filer/coca-cola_and_the_olympic_torch_relay.pdf (PDF – 1 MB – åpnes i nytt vindu)

 

Avisreportasjer, diverse artikler og brosjyrer
OSLO Vinter-OL 1952:
Innlegg i Arbeiderbladet, fredag 22. februar 1952 (PNG – åpnes i nytt vindu)
LILLEHAMMER Vinter-OL 1994:
Mini-OL i Hammerfest – Finnmark Dagblad, torsdag 20. januar 1994 (JPG – åpnes i nytt vindu)
Sponsor-strid om mat – Aftenposten, torsdag 03. februar 1994 (JPG – åpnes i nytt vindu)
Bestillingen kom fra Canada – Østlendingen, mandag 07. februar 1994 (JPG – åpnes i nytt vindu)
Pinshysteriets høyborg – Dagbladet, tirsdag 08. februar 1994 (JPG – åpnes i nytt vindu)
Kristin og Håkon må fjernes i dag – Ringsaker Blad, torsdag 10. februar 1994 (JPG – åpnes i nytt vindu)
Et hav av pins – Gudbrandsdølen Lillehammer Tilskuer, lørdag 19. februar 1994 (JPG – åpnes i nytt vindu)
Coca-Cola Pin Trading Program – 1994 Olympic Winter Games (PDF – 3 MB – åpnes i nytt vindu)
Helge Høgberg AS sin katalog over tilgjengelige reklameartikler i forbindelse med Lillehammer-OL (PDF – 1 MB – åpnes i nytt vindu)

 

Reklamefilmer laget av Coca-Cola i forbindelse med OL på Lillehammer
Sammen for seier -94 (Lillehammer-reklame fra Coca-Cola fra 1992) (Facebook)
Coca-Cola Polar Bear 1994 Lillehammer Winter Olympics Luge (YouTube)
Coca-Cola Polar Bear 1994 Lillehammer Winter Olympics Ski Jumping (YouTube)
Always Coca-Cola Lillehammer 1994 (YouTube)

 

Bilder

Vi har et stort arkiv over reklameartikler laget i forbindelse med Lillehammer-OL. Er det noe spesielt du ser etter, så ta kontakt med oss.

Kilder: Coca-Cola, IOC (International Olympic Committee), Oslo Kommune, Nasjonalbiblioteket, Wikipedia, Helge Høgberg AS, Nordic Coca-Cola Collectors Club og avisene det henvises til.

<- Tilbake til “Tema-sider